logo-Podcastvrouw

Muziek & Geluidsfragmenten

Muziek in je podcast

Je bent op zoek naar een lekkere muziek of speciale geluidsfragment voor je podcast. Waar vind je die? Hierbij een aantal muziek en soundeffects tips om je zoektocht makkelijker te maken.

BBC Sound Effect

Een van de grootste bibliotheken op het gebied van geluidseffecten. Er zijn meer dan 33.000 clips van over de hele wereld van de afgelopen 100 jaar. Van de universiteitsklokken die luiden in Oxford tot een Patagonische waterval – luisteren naar een onderzeeërclaxon of het geluid van een dichtslaande ford cortina uit 1969. Hier kan je uren in ronddolen, dus houd focus in je zoektocht.

Free Music Archive

Is ook een verzamelbak, maar met een professionele uitstraling. Zeker een aanrader! Hier vind je een aantal toffe singer songwriters, maar bijvoorbeeld ook fijne klassieke of country muziek. Er zijn verschillende Creative Comments (CC) licenties waaruit je kan kiezen. Gelukkig gaat zoeken erg makkelijk. Tip: ga op een vrije middag eens door alle CC BY (By Attriburion (Naamsvermelding) en/of CC BY SA (Share Alike (Gelijkdelen) muziek heen. Schrijf alle artiesten op die je tof vindt, en wat voor soort muziek ze maken. De volgende keer dat je een nummer nodig hebt, heb je veel sneller iets bruikbaars gevonden. En vergeet ze niet te vermelden. Mijn tips:

Zapslat

Op deze site vind je duizenden geluiden die dagelijks worden aangevuld die je helpen om de audio beleving van je luisteraar zal vergroten en emotioneel verrijkt. Makkelijk te gebruiken website voor iedereen wat wils.

Bensound

Van akoestisch tot folk en electronisch. De website is overzichtelijk, met een professionele feel. Zeker een aanrader. Let op als je een CC NB licentie ziet dan mag je die nummers toch helemaal niet gebruiken voor je podcast? Ja, technisch gezien heb je gelijk. Maar lees in het geval van Bensound ook even de FAQ pagina. Je kan alles zelfs commercieel gebruiken. Top toch!

Dreamstime

Ga er maar even lekker voor zitten, want hier struin je door duizenden muziekfragmenten en geluidseffecten van zingende vogels in Nederland tot aan het kraken van de trappen in de kathedraal.

Purple Planet

Deze website heb ik nog niet zolang op mijn vizier. Er staat een leuke verzameling muziek op, handig georganiseerd in verschillende categorieën. Deze site is vooral handig als je een specifieke sfeer zoekt, zoals horror of spannende muziek.

Kan ik wel korte fragmenten laten horen? 

Ja, dat kan. Maar let op!

  • Belangrijk is dat de muziek aansluit bij de inhoud van de podcast.
  • Het mag dus niet gebruikt worden om je podcast ‘leuker’ te maken of stiltes op te vullen.
  • Het fragment mag niet langer dan 30 seconden duren, je mag het niet vervormen
  • benoem de naam van de desbetreffende artiest.