Hoe luister je naar een podcast?

Maar hoe werkt dat dan? Met deze vraag kwam Els bij me. ze zei:“Ja, leuk hoor al die podcast info en ik wil ook écht wel luisteren maar hoe dan?” Ik heb het haar uitgelegd en ook Els  zei: “Oh wat leuk en makkelijk zeg”.

 

Ehmm Podcast…

Een podcast is een audio (radio) stream die je op elk gewenst moment kunt luisteren! En dat is fijn want er zijn zo veel mooie, interessante en goede podcasts. Een podcast is, zal ik maar zeggen het Netflix van de radio. Het grote voordeel van podcast is dat je het overal waar en wanneer je maar wilt kunt beluisteren. In de auto, tijdens het wandelen , het schoonmaken en op een strandbedje. Ook offline kan je luisteren als je afleveringen download. Een aflevering is maar een paar MB. De gemiddelde podcast duurt tussen 30-60 minuten, maar het kan ook zomaar 1 minuut of twee uur duren. Afhankelijk van de maker en het onderwerp.

Apple iTunes voor iPhone of iPad

Ben je in het bezit van een Apple, iPad of iPhone dan staat de app ‘podcast’ al standaard op je apparaat. Heb je deze er toch afgehaald omdat je niet wist wat je ermee moest? Kan je deze downloaden in de appstore. Met deze app kan je alle podcasts downloaden.

Als je deze hebt geopened zie je onderin een vijftal icoontjes, hiermee speel je af, bewaar je je favoriete podcast met mijn podcast. In uitgelicht tref je de nieuwste en noemenswaardige podcasts aan. De knop hitlijsten is ook er fijn, omdat je hier ook op categorie kan zoeken. Want iedereen heeft andere interesses. Je hebt zestien categorieën, daar zal vast iets tussen zit wat je interesseert om naar te gaan luisteren.

Hitlijsten, de populairste podcast van het moment.

De zestien verschillende categorieën.

Catergorieën

In de zestien categorieën kan je echt even de niche markt op. Ben je gek van honden of katten heb je daar een podcast over, pod puppy bijvoorbeeld over de aanschaf van, je raad het al een puppy en waar je dan zoals tegen aan kan lopen. Dilemma’s zeg maar. Maar ook films, netflix nabeschouwingen, kookfanaten kunnen naar ‘mangiare’ luisteren en voor wijnliefhebbers heb je de wine makers  podcast (engels dat dan wel). Maar ook spannende verhalen, ontroerende gesprekken over liefde en verlies. Je vindt hier al het podcast moois wat ik heb kunnen vinden in de podcastwinkel.

 

Android Stitcher App

Ben je in het bezit van een Samsung apparaat of android ? Dan kan je podcasts luisteren via Stitcher. Downloaden kan via de google play store. Je wordt direct warm welkom geheten in de wereld van het gesproken woord. Hier kan je ook op categorie zoeken.

Bij de stitcher app heb je ook alle categorien die we zien bij de Apple Podcasts, beide platformen hebben hetzelfde aanbod aan podcasts mits de podcast daar is aangeboden.

Het woud van talloze podcasts

Heb je iets gevonden, klik aan en begin met luisteren. Mocht je tussen het woud van talloze Nederlandse en Engelse podcasts je weg niet kunnen vinden? Kom dan eens naar de podcast workshop, een inspirerende middag om je een weg te banen in het woud van de podcast. Deze workshop wordt gegeven in het centrum in Haarlem en is voor alle leeftijden. Heb je andere wensen? Neem dan contact met mij op en we bespreken de mogelijkheden.

Vrienden en bekenden die al naar een podcast luisteren roepen, “het is zo simpel!” Maar je moet hét net even weten! Deze blog kan je dus rustig doorsturen naar iedereen die wel een podcast wil luisteren maar nog niet weet hoe?

Als je eenmaal het podcast virus te pakken heb tref je op de Facebook pagina ook instructie filmpjes aan hoe je je abonneert en een recensie achterlaat voor een podcast.