Rouwverwerking

Ik mis je

Recent heb ik mijn moeder verloren aan de gevolgen van hersentumoren en blaaskanker. Het is allemaal snel gegaan. In een half jaar zijn we met ons gezin bij ieder bezoek aan arts of ziekenhuis mee geweest. De bestralingen in het AvL, gesprekken met een specialistische artsen. De huisartsen posten die iets tegen de ondraaglijke pijn moesten geven. Het was een intense periode. Waar we gelukkig wel tegen elkaar hebben kunnen zeggen hoeveel we van elkaar houden en veel liefde hebben gedeeld ondanks corona. We hebben een prachtig crematie gehad op Westerveld in Driehuis in de provincie Noord-Holland.

Maar hoe ga ik om met rouw? Met mijn achtergebleven vader en mijn zus? “Pipa doe er eens een vleugje mama bij in je vraagstelling” Want zij wist altijd alle juiste vragen te stellen en liep altijd vier stappen verder in het plan van aanpak. Voor iedereen is het anders omdat we allemaal een andere relatie met haar hadden. Troost en Tips heb ik gevonden in deze podcasts en gesprekken.

Ik mis je

Volgens de rouwdeskundige  de Vlaming en specialist op het gebied van rouw Manu Keirse kun je verlies niet verwerken, maar hoogstens overleven. In vier afleveringen gaat hij met ervaringsdeskundigen in gesprek over hoe zij omgaan met verlies, gemis en troost in hun leven.

Ik mis je · Manu Keirse beantwoordt veelgestelde vragen over rouw

Gaat het een beetje?

De podcast de Correspondent heeft mij inzicht gekregen in rouw proces en hoe je als gezin hiermee omgaat. Ik ben niet alleen mijn moeder verloren maar ook het gezin die wij waren en dat voelt incompleet. Fijn om te weten hoe we met elkaar om kunnen gaan omdat we allemaal anders rouwen. Niet invullen voor een ander maar vragen “gaat het een beetje”. En ‘wie was mama eigenlijk voor jou?’ En zoveel meer mooie vragen en antwoorden die er worden gegeven in deze aflevering van de podcast van De Correspondent.

De Correspondent · Lisanne van Sadelhoff – Ik verloor niet alleen mijn moeder, maar ook onze familie zoals die was

Officiële omschrijving

Lisanne omschrijft deze podcast aflevering. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar ik heb het eerste halfjaar na mijn moeders dood geregeld staan stampvoeten. Daar had ik verschillende redenen voor. Namelijk: 

  • ik wilde het verdriet niet meer voelen;
  • ik wilde de tijd vooruitspoelen;
  • ik wilde klaar zijn met rouwen. 

Ik was er heilig van overtuigd dat mijn verdriet een keer verwerkt zou zijn. Opgelost. En dan zou het klaar zijn met het gehuil, gemis en gestampvoet. Dan zou ik verder kunnen gaan met mijn leven. Ik werd in dit idee gesterkt toen ik tijdens een wanhoopszoektocht op Google (‘houdt rouw ooit op?’) het rouwfasenmodel ontdekte van Elisabeth Kübler-Ross. Dat model laat ons zien: rouw vindt plaats in opeenvolgende fasen die je allemaal moet doorlopen om uiteindelijk tot aanvaarding te komen:

  • ontkenning; 
  • protest (waarom ik? waarom nu?); 
  • de vechtmodus (vechten tegen het verdriet, de waarheid);
  • depressie; 
  • aanvaarding. 

De Zwitsers-Amerikaanse psychiater bedacht  het model in de jaren zestig en baseerde zich op gesprekken met mensen die stervende waren. Het was aanvankelijk bedoeld om het proces van iemand die sterft in te kaderen, maar gaandeweg werd de theorie door rouwbegeleiders gebruikt om het rouwproces van achterblijvers te duiden.  Eerst door Kübler-Ross zelf, daarna volgden rouwbegeleiders van over de wereld.

Dag voor Dag

Officiele omschrijving: Welkom bij Dag voor Dag, een podcast met gewone gesprekken over rouwen en de dood. Mijn naam is Liesbeth, en in deze serie ga ik in gesprek met mensen die mij zeer dierbaar zijn, en die allemaal net als ik iemand verloren hebben. We hebben het over verlies, verdriet, huilen, pijn, doorleven, en nog veel meer. Gewoon aan de keukentafel, met thee of een fles wijn. Deze serie is gemaakt als steun en houvast voor iedereen die iemand is verloren, maar ook voor degene die een rouwende vriend of vriendin hebben en beter willen begrijpen wat diegene doormaakt. En ook als je niet tot één van die twee categorieën behoort ben je natuurlijk van harte welkom om te luisteren. Dus, welkom bij Dag voor Dag.—-Deze podcast is mede tot stand gekomen door een subsidie van Stichting Stimuleringsfonds Rouw. Artwork is gemaakt door Jasmijn Solange Evans www.jasmijnevansillustration.com—- See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Wil je meer podcast berichten lezen van de Podcast vrouw? Klik dan op de berichten pagina