Podcast ‘Opvliegers’

opvliegers

Podcasts zitten in de lift, dat is inmiddels wel duidelijk. Ook Omroep MAX heeft weer een podcast gelanceerd. De podcast ‘Opvliegers’. Een achtdelige serie over het ‘O’ woord…..de overgang. Een onderwerp waar ruim 1,6 miljoen vrouwen mee te maken hebben en waar een enorm taboe op rust. Maker van de podcast is journalist en presentatrice Elles de Bruin, die haar eigen ervaringen met de overgang als uitgangspunt nam voor deze serie. Het is een zeer persoonlijke, vaak onthullende zoektocht naar antwoorden over een vaak heftige fase in het leven van zowel vrouwen als mannen.

Taboe doorbrekend

Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten ervaring.

De overgang bespreekbaar maken

De overgang, is voor werkgevers een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Nee hier hebben we nog niet een plekje gescoord bij het onboarding programma. Het aangaan van het gesprek hierover niet altijd even eenvoudig. Want hoe creëer je  de juiste sfeer van vertrouwen en hoe stelt je de juiste vragen? Hoewel niet iedere vrouw er evenveel last van heeft, kunnen de symptomen het leven flink op zijn kop zetten. En die klachten zijn van invloed op het werk. De arbeids- en organisatiedeskundige van ArboNed kunnen je hierbij helpen. En nee het geen sexy onderwerp maar bespreekbaar moet het wel worden!

Persoonlijke ervaring

Zelf ben ik ook in de overgang, doordat ik vorig jaar ben geopereerd aan eierstokkanker en daardoor is zijn mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd. In het begin viel het nog wel mee en dacht ik niets aan de hand. Nu een jaar later word ik zo nu en dan badend in het zweet wakker. Voel me net een tennisser die shirtjes wisselt tijdens een bloedstollende en hete finale op Roland Garros. Het is fijn om andere vrouwen (en mannen) te horen vertellen over de overgang. Ook zit er gelukkig humor in want de eerste aflevering over het kopen van een badpak schieten mijn mondhoeken direct omhoog!

Wil je meer podcast berichten lezen van de Podcast vrouw? Klik dan op de berichten pagina

Bron: Jon Hille