Libresse lanceert podcast over baarmoederverhalen

baarmoeder

In ‘Baarmoederverhalen – De Podcast’ gaat onderzoeksjournaliste Liset Hamming met (ervarings)deskundigen in gesprek over de verborgen en verzwegen verhalen rondom de baarmoeder. Met de podcast wil initiatiefnemer Libresse bijdragen aan een begripvolle wereld waarin vrouwen zich vrij voelen open en eerlijk over hun ervaringen met hun baarmoeder te praten. Dat is nog steeds nodig; ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen vindt namelijk dat dit nog niet genoeg gebeurt1. In de eerste afleveringen van de podcast staat ‘endometriose’ centraal: een chronische aandoening die bij één op de tien vrouwen voorkomt en waarover nog relatief weinig bekend is. De podcast is een vervolg op de eerder dit jaar gelanceerde campagne #Baarmoederverhalen. ‘Baarmoederverhalen – De Podcast’ is vanaf vandaag te beluisteren via SoundCloud en Spotify . HPB (Het PR Bureau) is verantwoordelijk voor concept, productie en PR.

Onafhankelijk en eerlijk


Onderzoeksjournaliste Liset Hamming betreedt de wonderlijke wereld van de baarmoeder en verzamelt krachtige én kwetsbare verhalen. Ze opent het gesprek en onze ogen voor wat we niet bespreken en niet weten over het hebben van een baarmoeder. In Libresse vindt zij hiervoor de ideale partner. Voor deze podcast heeft Liset de volledige vrijheid gekregen om onafhankelijk en op eigen wijze onderzoek te doen naar de baarmoeder en alles wat daarbij komt kijken. De gasten zijn door haar persoonlijk gekozen en dragen op vrijwillige basis bij aan de podcast. In de eerste twee afleveringen gaat Liset dieper in op endometriose.

Endometriose

In de eerste afleveringen staat endometriose centraal. Hoewel dit bij één op de tien vrouwen voorkomt, heeft meer dan de helft van de vrouwen (52,6%1) nog nooit van deze ziekte gehoord. Liset spreekt met een gynaecoloog, een psycholoog, maar ook met vrouwen die uit eigen ervaring kunnen vertellen over de impact die deze ziekte heeft op hun leven. Ook is er sprake van een nauwe samenwerking met de Endometriose Stichting.

Ambitie

Uit onderzoek van Libresse blijkt dat de helft van de vrouwen (50,5%) vindt dat er in Nederland niet openlijk gepraat wordt over problemen en ervaringen met betrekking tot het vrouwelijk lichaam.137 procent van de respondenten vindt dan ook dat de samenleving hier meer voor open zou moeten staan.1 Libresse wil de gesprekken starten die hard nodig zijn en heeft daarom de ambitie om in het nieuwe jaar een vervolg te geven aan de podcast met afleveringen over baarmoedertopics als: IVF, bewuste kinderloosheid, miskramen en (vervroegde) overgang.

“Met ‘Baarmoederverhalen – De Podcast’ hopen wij opnieuw een stap in de juiste richting te zetten in het doorbreken van taboes. Nog steeds voelen vrouwen zich te vaak ongemakkelijk in het bespreken van hun lichaam en alles wat daarbij komt kijken. Met #Baarmoederverhalen willen we een beweging in gang zetten. We willen ongebaande paden bewandelen. Met oprechte aandacht voor het vrouwelijk lichaam, de ervaringen van vrouwen en haar gevoelens die zo lang genegeerd, verzwegen en ontkend zijn. Wij willen dat vrouwen zich vrijer voelen om hun baarmoederverhalen te delen,” aldus Ineke van den Bemt, Marketing Manager Libresse.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Wil je meer podcast berichten lezen van de Podcast vrouw? Klik dan op de berichten pagina