De kasteelmoord

podcast kasteelmoord

Dit is absoluut luistervoer!

Een vierdelige podcast over de Kasteelmoord. In 2012 wordt Stijn Saelens dood aangetroffen vlakbij zijn kasteel. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte. De moord groeit uit tot één van de meest gemediatiseerde zaken in België. Hoe kon de Kasteelmoord zo groot worden in West-Vlaanderen?

Je wordt meegenomen in dit waargebeurde verhaal. Na aflevering 1 weet ik niet hoe snel je de play knop van aflevering 2 kan vinden. Want door luisteren is wat ik direct wil. Deze podcast zit erg goed inelkaar en je wordt van de ene emotie in de andere gezogen. Welke russische sectie en wat heeft iedereen in het West Vlaanderen allemaal op hun kerfstok hangen? Op naar meer van dit soort podcasts! Chapeau zeg ik!

de kasteelmoord

Het is een ijskoude winterdag wanneer de 34-jarige Stijn Saelens op 31 januari 2012 vermist blijkt. Zijn vrouw vindt in het kasteel waar zij wonen een lege kogelhuls, de kapotte bril van Stijn en een bloedspoor op de buitentrappen.

De Belgische pers zakt massaal af naar het West- Vlaamse platteland, waar het kasteel ligt. De schoonvader van Stijn, een dokter uit een naburig dorp, wordt diezelfde dag nog opgepakt vanwege mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning. Maar het duurt nog bijna zes jaar voordat hij hier duidelijkheid over geeft. En dan blijken er ook drie Nederlanders bij de moord betrokken te zijn..

Met meer dan 8.000 reportages, artikelen en zelfs twee reeds uitgegeven boeken, is de Kasteelmoord een van de meest gemediatiseerde zaken in België van de afgelopen jaren. Het is een verhaal dat alle ingrediënten van een middeleeuws epos bevat. Een machtsstrijd tussen de dorpsdokter en een rijke kasteelheer. Jaloezie, zwartmakerij en incest. Maar ook het maatschappelijke wantrouwen tegenover de justitiële macht en rijke elite, wat tot op de dag van vandaag nog levendig is in België. Net als het trauma van de Belgische samenleving rondom seksueel misbruik.

Een belangrijke bijrol in het verhaal is weggelegd voor de Vlaamse media, die bovenop deze gevoelige onderwerpen duiken. Zij tonen het beeld van een falende justitie en advocaten die als kemphanen tegenover staan. Ook brengen ze steeds nieuwe brokjes informatie naar buiten.

In de aanloop naar proces zoekt Gabriella Adèr waarom deze zaak in het ogenschijnlijk rustige West- Vlaanderen zo groot kon worden. Waarom raakt het in België zo’n gevoelige snaar? En wat is er nu precies gebeurd?

bron: vpro

 

Wil je meer podcastberichten lezen van de Podcastvrouw? Klik dan op mijn berichten pagina